V roku 2019 sa karta na realitnom trhu zrejme otočí: Vo výhode budú kupujúci

29.1.2019
Po úspešnom roku 2018, kedy sa nehnuteľnosti predávali vo veľkom a rýchlo, príde na realitný trh spomalenie. Hlavným dôvodom sú prísnejšie pravidlá pri poskytovaní hypotekárnych úverov. Aktuálne sú ceny nehnuteľností na Slovensku veľmi vysoko a preto sa realizujú len nevyhnutné obchody a kto môže, radšej čaká na pokles cien. Ako by sa na novú situáciu mali pripraviť realitné kancelárie?


Podľa viacerých ekonomických predpovedí sa očakáva príchod spomalenia realitného trhu, ktoré by sa malo začať v druhej polovici roka 2019 a mohlo by pokračovať v roku 2020. Ide o reakciu na sprísňovanie podmienok na hypotekárnom trhu. „Efektom týchto opatrení by malo byť spomalenie rastu cien nehnuteľností. Ešte stále aktuálny trh predávajúceho, kde je nižšia ponuka nehnuteľností a vysoký dopyt, sa bude meniť na trh kupujúceho. Trh kupujúceho je v znamení vyššej ponuky a menšieho dopytu,“ uviedol prezident Združenia realitných kancelárií Slovenska Matej Kucharič. Dodal, že na toto spomalenie sa makléri môžu pripraviť napríklad tým, že budú ponúkať službu „agenta kupujúceho" - maklér hľadá nehnuteľnosť pre klienta podľa jeho požiadaviek. Netreba zabúdať ani na trh s prenájmami. „Za ostatné roky sa robili vo vyššom počte nákupy nehnuteľností za účelom prenájmu. Myslím si, že aj v tomto segmente vznikne tiež zaujímavý priestor na realitné služby,“ pripomína prezident ZRKS s tým, že nech už sa bude trh vyvíjať akýmkoľvek smerom, bývanie je stále jednou zo základných potrieb, ktorá sa bude riešiť vždy. „Makléri, ktorí chcú byť úspešní, by mali neustále pracovať na kvalite poskytovaných služieb a servisu klientom,“ radí M. Kucharič.

Dôležitú úlohu tento rok zohrajú aj banky. Určia kupujúcim presné podmienky získania úveru. Kupujúci ich predostrie predávajúcemu, ktorý sa rozhodne, či určenú cenu akceptuje, čiže či poľaví z ceny. „Je možné, že sa o jeden byt budú zaujímať traja potencionálni kupci s rovnakým návrhom. Rast cien sa potom ustáli, v niektorých lokalitách spomalí, niekde sa ceny môžu aj znížiť,“ pripúšťa realitný odborník. Nižšia ponuka sa očakáva aj na trhu s novými projektami. „Momentálne sú ceny vysoké, preto kupujú len tí, čo musia. Kto môže, čaká,“ dodal.

Podľa hypotekárneho špecialistu predstavuje skupina klientov, pre ktorú sa nové bývanie stane nedostupným, relatívne malú časť, ale získanie hypotekárneho úveru bude komplikovanejšie. „Nie každý bežný sprostredkovateľ je v hypotékach dostatočne zorientovaný a najmä skúsený, aby klientovi našiel a bez problémov vybavil najlepšie riešenie. Čo sa týka klientov – očakáva sa rast cien nehnuteľností, aj keď len pozvoľný, takže kúpu nehnuteľnosti by som neodkladal. Dopyt môže byť intenzívnejší pred 1.7.2019 - posledná fáza opatrení NBS,“ povedal Radoslav Papánek, riaditeľ hypotekárneho centra Gepard Finance.

Keďže sa dá očakávať, že o pár mesiacov zrejme ponuka prevýši dopyt, budú musieť realitné kancelárie popracovať na kvalitnejšej prezentácií nehnuteľností. „Z roku 2008 si dobre pamätáme, že na trhu ostali pôsobiť hlavne realitné kancelárie, ktoré nepodcenili kvalitu svojich marketingových nástrojov a prezentáciu svojich ponúk. Naši klienti vo veľkej miere vďaka backOFFICE prvú krízu prekonali bez väčších problémov, boli sme totiž pripravení na inovácie a nové riešenia, ktoré aj pri zníženom počte záujemcov zabezpečili tržby a predaje,“ spomína prevádzkovateľ realitného softvéru backOFFICE Marek Šubrt. Nepodceňoval by ani webové stránky realitných kancelárií, lebo ide o dôležitý kontakt kupujúceho s realitnou kanceláriou. „Vďaka možnosti napojiť sa na backOFFICE cez API s akýmkoľvek webom nie je klient nútený využívať služby len jedného tvorcu webu, ale má otvorené možnosti siahnuť aj po drahšom riešení prezentácie a zároveň nepríde o možnosť spravovať svoje údaje v profesionálnom systéme backOFFICE, ktorý šetrí náklady a čas,“ vysvetlil M. Šubrt.

Zdroj: ZRKS

Realitné kancelárie, vybudujme si svoj portál!

Nepotrebujeme od vás peniaze, dokonca nemusíte byť ani členom ZRKS, stačí ak si osvojíte myšlienku, že realitné kancelárie by mali mať svoj vlastný realitný portál, kde sú ceny inzercie garantované v stanovách. Prestaneme byť závislí na dobrej vôli komerčných portálov s nestabilnou cenovou politikou a obmedzeniami v exportoch.

Chcem pomôcť!

Novinky