Reklamačné poriadky: Kontroly SOI v realitných kanceláriách

12.10.2017
V treťom štvrťroku 2017 si vzala Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) na mušku práve realitné kancelárie a okrem iného sa zamerala aj na kontrolu dokumentov, ktorými musí podľa zákona realitná kancelária disponovať vo svojej prevádzke. Inšpektori kontrolujú aj vzorové sprostredkovateľské zmluvy. Tie majú naši členovia k dispozícii od vzniku združenia. Ďalšou oblasťou je označenie prevádzky, ktoré plne spadá do kompetencie realitnej kancelárie. Ďalším z kontrolovaných dokumentov je reklamačný poriadok, ktorý definuje vzťah klienta a poskytovateľa služieb v prípade, že služba nebola poskytnutá podľa predstáv klienta. V tejto súvislosti pripravilo Združenie realitných kancelárií Slovenska (ZRKS) pre svojich členov vzorový reklamačný poriadok vrátane reklamačného formuláru, ktoré si môžu členovia ZRKS bezplatne stiahnuť v online systéme združenia.

„Združenie sa o kontrolách dozvedelo od svojich členov vo fóre ZRKS, v ktorom zvyknú členovia diskutovať. Reakcia v podobe pomoci s vypracovaním potrebných dokumentov prišla do 24 hodín, čím sme chceli prispieť k upokojeniu situácie a pomôcť členom s administratívnou agendou. Reklamačný poriadok je možné jedným klikom stiahnuť v podobe súboru PDF. Ten obsahuje aj logo realitnej kancelárie, pečať overeného člena a všetky potrebné údaje,“ uviedol predseda ZRKS Marek Šubrt. Dodal, že ZRKS sa rozhodlo pomôcť aj nečlenským realitným kanceláriám. V tejto súvislosti preto zverejňuje na webovej stránke vzor reklamačného poriadku pre všetky realitné kancelárie a to úplne bezplatne a bez potreby stať sa členom ZRKS.

Vzorový reklamačný poriadok a formulár na stiahnutie


Realitné kancelárie, vybudujme si svoj portál!

Nepotrebujeme od vás peniaze, dokonca nemusíte byť ani členom ZRKS, stačí ak si osvojíte myšlienku, že realitné kancelárie by mali mať svoj vlastný realitný portál, kde sú ceny inzercie garantované v stanovách. Prestaneme byť závislí na dobrej vôli komerčných portálov s nestabilnou cenovou politikou a obmedzeniami v exportoch.

Chcem pomôcť!

Novinky