Prečo realitná kancelária MAGNUM Real vstúpila do združenia ZRKS?

8.10.2014
V realitnom biznise som od roku 2006. Zažil som realitnú horúčku, počas ktorej ceny nehnuteľností výrazne rástli každým mesiacom. V tom období chcel snáď každý robiť realitného makléra, lebo byty sa predávali ako teplé rožky. Potom prišla svetová kríza, vypadli z trhu malé realitné kancelárie a samostatní sprostredkovatelia. Situácia sa postupne utriasla a išlo sa ďalej.

Odvtedy sa na Slovenskom realitnom trhu neudiali zásadné zmeny, ktoré by posunuli vpred realitné kancelárie a maklérov. Pod pojmom “posun vpred” mám na mysli sformovanie pravidiel pre fungovanie realitných kancelárií i ich zavedenie do praxe. Presne tie pravidlá, ktoré používa vyspelejšia časť sveta. Napríklad: podmienky na prevádzku realitnej kancelárie, kvalifikácia realitného makléra, presne určená výška provízie a podobne.

Všetci poznáme rôzne združenia, ktoré by chceli zmeniť slovenský realitný svet. Niektoré sa vážne snažili, niektoré sa len chcú snažiť. Všetky tie združenia som sledoval a dokonca sme aj rozmýšľali, že vstúpime do toho najväčšieho. Ale nestalo sa tak. Vždy mi vyšla odpoveď na možný vstup do združenia, že to nepotrebujeme. Nevidel som v tom žiadnu pridanú hodnotu, možno len to, že si môžeme dať ich logo na web. Logo, ktoré má byť „zárukou kvality“. K tomu logu poviem, že aj bez neho vieme poskytovať našim klientom kvalitný servis, a myslím si, že naši klienti sú s nami spokojní.

Potom som dlho žiadny vstup neriešil. Prišiel však rok 2014 a do rúk sa mi dostala príležitosť byť spoluzakladateľom nového Združenia realitných kancelárií Slovenska (ZRKS). Impulzom bola pre mňa možnosť spoluvlastniť realitný portál www.ZoznamRealit.Sk, na ktorom sú garantované nízke ceny inzercie. Dohodli sme si transparentné podmienky používania a zároveň možnosť spoločne posúvať tento portál na popredné priečky návštevnosti. Veď si zoberte, koľko máme na Slovensku realitných portálov, ktoré neustále ceny za inzerciu každý rok iba zvyšujú. Rozhodol som sa, že ak bude www.ZoznamRealit.Sk správne fungovať, časom inzerciu na väčšine iných realitných portáloch zruším. Inšpirovali ma aj kolegovia zo ZRKS, ktorí už zrušili inzerciu u veľkých hráčov a ich biznis vôbec neutrpel.

Od začiatku sa mi páčili myšlienky a vízie združenia. ZRKS založili realitné kancelárie s rôznym zázemím, sú medzi nami aj nováčikovia na trhu, ale aj ostrieľaní realitní biznismeni. Na pravidelných poradách riešime bežné problémy, o ktorých som si myslel, že ich mám iba ja. Slovenský realitný trh nutne potrebuje zmenu, a pevne verím, že sa nám ju podarí uskutočniť.

B.S.B.A. Matej Kucharič, Realitná kancelária MAGNUM Real, Bratislava

Realitné kancelárie, vybudujme si svoj portál!

Nepotrebujeme od vás peniaze, dokonca nemusíte byť ani členom ZRKS, stačí ak si osvojíte myšlienku, že realitné kancelárie by mali mať svoj vlastný realitný portál, kde sú ceny inzercie garantované v stanovách. Prestaneme byť závislí na dobrej vôli komerčných portálov s nestabilnou cenovou politikou a obmedzeniami v exportoch.

Chcem pomôcť!

Prečítajte si novinky z realitného sveta