O problémoch začínajúcich realitných kancelárií

30.4.2014
Začínajúce realitné kancelárie v dnešnej dobe silných hráčov na poli realitného trhu, majú vážny problém. Udržia sa na trhu? Legislatíva im veľmi nepraje a náklady na inzerciu sa neustále zvyšujú. Konkurencia je kapitola sama o sebe. Keď bol v roku 2008/09 realitný trh na vrchole a ceny nehnuteľností na svojom historickom maxime, boli príjmy realitných kancelárií niekoľkonásobne vyššie ako sú dnes. Záujem o nehnuteľnosti, ako zaujímavú investíciu nebol len zo strany Slovákov, ale aj zo strany zahraničných investorov. Obchod s nehnuteľnosťami prekvital, všetci boli spokojní.

Dnes je stav prirodzený a nie umelo nafúknutý, ale počet realitných kancelárií je v podstate rovnaký. Tí, ktorí prežili fenomén nafúknutej bubliny s realitami a jej následné spľasnutie, sa udržali buď vďaka svojej kvalite vyplývajúcej z histórie a ich skúseností, alebo na druhej strane, zo svojich zaujímavých obchodných praktík, ktoré pretrvávajú dodnes. V tej dobe sa na realitnom trhu objavilo veľa neodborne znalých podnikateľov, čo celú mienku a dôveru zo strany tých, ktorých sa realitný trh týka najviac, teda samotných klientov, podstatne naštrbili. Začínajúce realitné kancelárie, ale aj na trhu etablované kancelárie, si odnášajú túto nedôveru nielen od zákazníkov, ale aj medzi sebou. To je podstatný problém podnikateľského prostredia s nehnuteľnosťami. Nedôvera!

Na čo sa musia začínajúce realitné kancelárie pripraviť?

- Na náročný "boj" s komplikovanou konkurenciou a "boj" s kolegami a zamestnancami

- Na "boj" s legislatívou v rámci odvodového zaťaženia a rôznych iných legislatívnych obmedzení

- Na udržanie výdavkov na chod svojho začínajúceho podnikania

- Ako vyjednávať s klientmi, ktorí sú finančne a obchodne "zdatnejší" a dokonca sa lepšie vyznajú na trhu s nehnuteľnosťami. Mnohí sa tak iba tvária, no aj na základe toho si radšej všetky formality vybavia sami a na realitnú kanceláriu sa vykašlú.

Podľa legislatívy je pre založenie realitnej kancelárie potrebné vzdelanie ekonomického, právnického, stavebného, alebo architektonického smeru, alebo úplné stredné vzdelanie s maturitnou skúškou a 5 rokov praxe v odbore. Nie nadarmo sú potrebné takéto nároky. V prípade, ak nimi zakladateľ disponuje, tak má predpoklad k tomu, že vydrží na trhu aspoň nejaký čas a neskončí hneď na začiatku. No aj napriek prvotnému a úspešnému rozbehu vychádza zo štatisticky, že do jedného roku skrachuje až 90% začínajúcich podnikateľov. Ste na to všetko skutočne pripravení?

Mgr. Miroslav Olgyaj

Autor je majiteľom realitnej kancelárie People & Home, Bratislava

Realitné kancelárie, vybudujme si svoj portál!

Nepotrebujeme od vás peniaze, dokonca nemusíte byť ani členom ZRKS, stačí ak si osvojíte myšlienku, že realitné kancelárie by mali mať svoj vlastný realitný portál, kde sú ceny inzercie garantované v stanovách. Prestaneme byť závislí na dobrej vôli komerčných portálov s nestabilnou cenovou politikou a obmedzeniami v exportoch.

Chcem pomôcť!

Novinky