Nebojte sa spolupráce s konkurenčnými maklérmi

13.5.2014
Tému spolupráce medzi konkurenčnými realitnými maklérmi riešim u nás v kancelárii už dlhšiu dobu. Najčastejšia námietka zo strany makléra, prečo nechce spolupracovať s iným maklérom, je deľba provízie pri úspešnom obchode. Áno, toto mu musím priznať, dostane menej peňazí, pretože sa o províziu delí so spolupracujúcim maklérom. Poďme sa však pozrieť aj na výhody spolupráce.

• Veľkým prínosom pri spolupráci je možnosť ponúknuť svojmu klientovi aj nehnuteľnosť, ktorú nemáte vo vlastnej ponuke. Máte tak pre klienta širšiu ponuku realít, z ktorých mu pomôžete nájsť vyhovujúci byt skôr.
• Ak ste v spolupráci maklér predávajúceho, môže to pre Vás znamenať, že viete predať rýchlejšie. Predstavte si potom, že namiesto jedného, dvoch transakcií za mesiac, budete schopní obchodovať tri, päť a viac prípadov. Som presvedčený, že to bude zaujímavejšie aj z finančnej stránky.
• Ďalším pozitívom je, že každý správny maklér ma svoje ponuky už preverené a obhliadnuté, takže, keď voláte za účelom informácií alebo obhliadky, viete presne zistiť, či je daná nehnuteľnosť pre Vášho klienta - kupujúceho vhodná alebo nie.
• Jednoduchý benefit pri spolupráci, je aj to, že sa môžete veľa naučiť od spolupracujúceho kolegu a získať nové, cenné skúsenosti.

Na vyspelom realitnom trhu agenti medzi sebou spolupracujú, berú to ako prirodzenú súčasť ich obchodnej činnosti, niečo, čo im pomáha uzatvárať obchody a posúvať si informácie. Je to v konečnom dôsledku dobre aj pre klienta, pretože jeden maklér je na strane predávajúceho, a ten druhý na strane kupujúceho.

Nebojte sa spolupracovať, posunie Vás to vpred.

B.S.B.A. Matej Kucharič

Autor je majiteľom realitnej kancelárie MAGNUM Real, Bratislava

Realitné kancelárie, vybudujme si svoj portál!

Nepotrebujeme od vás peniaze, dokonca nemusíte byť ani členom ZRKS, stačí ak si osvojíte myšlienku, že realitné kancelárie by mali mať svoj vlastný realitný portál, kde sú ceny inzercie garantované v stanovách. Prestaneme byť závislí na dobrej vôli komerčných portálov s nestabilnou cenovou politikou a obmedzeniami v exportoch.

Chcem pomôcť!

Novinky