Maklérka Marcela Bartovicová: Mám za sebou unikátny rok - 64 predaných nehnuteľností

28.12.2018
Za mňa bol rok 2018 unikátny. Ako maklér spoločnosti AB Contact pôsobiacej v Piešťanoch som zrealizovala predaj 64 nehnuteľností. Je to úspech pre mňa samú, pretože som opäť prekročila svoje hranice. V posledných piatich rokoch som predávala 30-40 nehnuteľností ročne. Dlhodobá práca, skúsenosti, vzdelávanie, poctivosť. Všetko sa vyplatilo!

Okolie sa ma pýta: Je to vôbec možné? Asi áno, keďže sa mi to podarilo. A ako som to teda dosiahla? Všetko je o hodnotách, o postoji, o cti, spravodlivosti, úprimnosti. Predaj nehnuteľnosti znamená pre mňa získanie výhod i pre predávajúceho i pre kupujúceho. Som človek, ktorý hľadá kompromisy, som človek, ktorý si je vedomý možností. Hľadám ideálne riešenia. Ideálne znamená výhodné pre všetkých. Zbieram informácie k tomu, aby bol predaj úspešný. Ľahko sa to číta, ťažko realizuje.

Počúvam rôzne názory či už predávajúcich alebo kupujúcich o realitných makléroch. Áno viem, sú rôzni. A máloktorí to myslia s touto prácou vážne a robia to s láskou a srdcom a tak, ako by radi videli robiť iných, ak by oni sami boli na mieste kupujúcich. Klienti často nie sú vypočutí, nemali možnosť sa vyjadriť, komunikovať ku vzájomnej spokojnosti, nemali dostatok informácií, časový priestor na vyjadrenie, cítili sa neinformovaní alebo dokonca zahnaní do kúta nevýhodných podmienok. Viem, že sa toto všetko na realitnom trhu deje.

A presne tu je moja devíza. Dokážem vysvetliť, nájsť vzájomné kompromisné riešenia. Nie je problém na základe inzerátu nájsť kupujúceho. Problém nastáva následne pri dohadovaní podmienok predaja, konkrétnych detailov, ale hlavne ľudského prístupu. Všetci sme len ľudia, niektorí sme odolnejší, niektorí sme citlivejší a ja sa snažím vcítiť do každého typu, hľadám riešenia a postupy pre každého, aby bol predaj a kúpa úspešná. Nie je to jednoduché, pretože sme ľudia s rôznymi vlastnosťami a prioritami. To čo je u mňa podstatné, niekto absolútne nerešpektuje a ja už viem, čo sa môže alebo nemôže akceptovať. Nikoho osobnostne nedokážeme zo dňa na deň zmeniť. Vieme len situáciu modelovať a ponúkať varianty predaja tak, aby boli vyhovujúce pre všetky strany.

Mojou úlohou je teda zvládať aj psychológiu predaja. Aj keď som v prvom rade obchodník, predaj nehnuteľnosti si vyžaduje trošku iný prístup, ako je to pri bežnom tovare či službách. Nehnuteľnosť je vždy sama o sebe jedinečná záležitosť a jedinečný je aj jej predaj. Veľmi ma napĺňa moment, keď sa uzatvorí obchod, je predané, skončil jeden príbeh ľudí a začína druhý. A najdôležitejšie je pre mňa vidieť spokojné obe strany. Toto je to najkrajšie, čo sa stane po celom predaji. Spokojnosť.

Vývoj v roku 2018 bol ozaj dynamický. Nakupovalo sa rýchlo, pretože nehnuteľností bolo v ponuke žalostne málo. Menej nehnuteľností a možností pre kupujúcich znamenalo rýchlejšie rozhodovanie sa pre kupujúcich a teda rýchle obchodovanie. Ak bolo pár vhodných ponúk, ktoré dokázali kupujúci prefinancovať, neváhali a kupovali dynamickým tempom. Mne sa tento rok týmto rýchlym spádom páčil, no chápem, že krivka je raz hore a raz dolu a teda príde aj zmena, ale ja sa jej neobávam.

Rok 2019 vidím už menej dynamickým, minimálne v prvom polroku, kedy prídu opäť nejaké zmeny v úveroch. Nebudú dramatické, ale pocítime ich. Šikovní lídri na trhu však problém mať nebudú. Pretože predávať sa bude i naďalej, ale už očakávam ležérnejšie tempo ako bolo v roku 2018. Vôbec to však z môjho pohľadu nevadí a patrí to do vývoja. Ak rýchly rast cien a dynamické obchodovanie na nejaký čas vymení stabilizácia cien a pomalšie tempo neznamená, že je niečo katastrofálne. Skôr sa nám to všetko vyčistí, nastane na dané obdobie nejaká harmonická stabilizácia, ktorá sa práve do tohto obdobia pýta. Neobávam sa osobne však ničoho, pretože za dobre odvedenú prácu za posledné roky je stále viac a viac cítiť, ako predávajúci už vyžadujú služby odborníkov, vyhľadávajú nás. V zahraničí je to síce bežné, no u nás sa to stále iba nejako vyvíja. Každý vývoj a etapy majú svoje úskalia, nástrahy, výhody i nevýhody. Vy ich len musíte poznať. Ale áno, bežný človek, ktorý realitný svet nesleduje, nemôže vedieť v akej fáze sa momentálne nachádza trh, čo je v danom čase bezpečné a výhodné. A toto si začalo veľa ľudí uvedomovať. Začínajú už viac sledovať riziká a hľadajú na ne odpovede prostredníctvom odborníkov.

Som človek, ktorého nezaskočí nič a všetko je výzva. A to len z jedného jediného dôvodu, vždy si nájdem spôsob ako vyriešiť problém a zdolať prekážku.

Marcela Bartovicová, RSc. maklérka realitnej kancelárie AB Contact, s.r.o. Piešťany.

Realitné kancelárie, vybudujme si svoj portál!

Nepotrebujeme od vás peniaze, dokonca nemusíte byť ani členom ZRKS, stačí ak si osvojíte myšlienku, že realitné kancelárie by mali mať svoj vlastný realitný portál, kde sú ceny inzercie garantované v stanovách. Prestaneme byť závislí na dobrej vôli komerčných portálov s nestabilnou cenovou politikou a obmedzeniami v exportoch.

Chcem pomôcť!

Novinky