Ako sa v roku 2017 darilo realitným kanceláriám?

19.12.2017
Realitné kancelárie majú za sebou búrlivý rok. Nižšie množstvo ponúk zo strany predávajúcich a vysoký záujem na strane kupujúcich si vyžadovali rýchle rozhodnutia, profesionálny nadhľad a boj o exkluzívne ponuky. Makléri museli popracovať na kvalitnejších službách. Oslovili sme všetkých členov ZRKS, aby nám prezradili, ako sa im v roku 2017 viedlo, v článku nájdete odpovede tých, ktorí si na anketu našli čas. Hneď niekoľko realitných kancelárií vylepšilo svoj marketing, či už sa to týka vlastnej prezentácie alebo kvalitnejšej propagácie ponúk cez homestaging, videá alebo reklamu na Facebooku.

AB Contact sa vrhol na marketing. Oplatilo sa
Za historicky najúspešnejší považuje rok 2017 realitná kancelária AB Contact z Piešťan. „Prekonali sme aj doteraz zlatý rok 2007. Asi je tá sedmička na konci šťastná,“ hovorí majiteľ Andrej Bartovic. Jeho realitná kancelária sa tento rok rozhodla pre rázny krok, výrazne zmenili logo aj korporátne farby, stavili na nový web, vlastný Youtube kanál a propagáciu ponúk cez Facebook. „Urobili sme kus práce nielen v rámci sprostredkovateľskej činnosti. Zlepšili sme štandard služieb, dávame si záležať na textoch inzerátov, kvalite fotografií, pridali sme homestaging a videá,“ ozrejmil pozadie úspechu. Keďže ponúk na predaj bolo tento rok menej, makléri v AB Contact mali viac času na prácu s exkluzívnymi ponukami. „Zamerali sme sa na kvalitnú prezentáciu našich nehnuteľností tak, aby na trhu vynikli a mohli sme maximalizovať pre klientov kúpnu cenu pri predaji,“ objasňuje A. Bartovic. V roku 2018 očakáva zastavenie rastu cien a stabilizáciu na trhu. „Kupujúcim už banky budú financovať nižšie percento kúpnej ceny a preto budú obozretnejší. Trh sa postupne začne vyrovnávať, aj keď stále budú viac diktovať podmienky predávajúci, najmä v atraktívnych lokalitách,“ dodáva realitný odborník. Myslí si tiež, že sa začne viac prehlbovať rozdiel v cenách medzi starými a novými bytmi. „Neverím, že banky budú naďalej tak bohato financovať nákup starých panelákových bytov, ktorých životnosť bola pôvodne stanovená na 70 až 80 rokov,“ uzavrel.

Vestareal má databázu dopytov na prasknutie
Trnavská realitná kancelária Vestareal tiež pocítila pokles počtu nehnuteľností na realitnom trhu. „Na prácu okolo realitného trhu sa rozhodne sťažovať nemôžeme i napriek tomu, že je teraz na trhu menej nehnuteľností, čiže nestačíme uspokojiť dopyt klientov po bytovom segmente. Naša databáza dopytov je na prasknutie,“ objasňuje majiteľ František Špita. Rok 2017 považuje za náročnejší, akým bol jeho predchodca. „Ak by sme to porovnali s minulým rokom, tento bol určite ťažší. Obchody s nehnuteľnosťami sa robili ťažšie a bolo ich i menej v porovnaní s minulým rokom, k čomu určite prispel i prísnejší schvaľovací proces hypoték,“ vysvetľuje situáciu F. Špita. Po rokoch praxe si je však vedomý, že biznis v realitnom sektore je turbulentný, rýchlo sa mení a každý rok má svoje špecifiká. „Je potrebné sa prispôsobiť trhu, ísť s dobou, či už je obdobie väčšieho dopytu alebo je obdobie, kedy je prebytok nehnuteľností. Môžeme si len priať, aby bol nový rok minimálne tak úspešný ako bol tento rok. Tešíme sa na nových priateľov, na nové výzvy,“ povedal F. Špita s tým, že jeho realitnej kancelárií pomáhajú aj kvalitné nástroje, systém backoffice a inzercia na zoznamrealit.sk.

V RESCON úspešne zaviedli viaceré novinky
Na kvalitnejšiu propagáciu nehnuteľností stavila realitná kancelária RESCON Real Services. „Prvou novinkou je služba homestaging v cene provízie. Ďalšou novinkou je videoobhliadka nehnuteľnosti. Záujemca o kúpu či prenájom bytu má možnosť prezrieť si nehnuteľnosť bez toho, aby vytiahol päty z obývačky,“ opísala prax Vieroslava Štrbáková . Dodala, že obe tieto novinky výrazne pomohli zvýšiť efektivitu obchodov – rýchlejší predaj za lepšiu cenu. „Väčšina nehnuteľností po homestagingu a s videoobhliadkou bola zobchodovaná na prvej či druhej obhliadke, všetky boli predané alebo prenajaté do piatej obhliadky,“ pochvaľuje si majiteľka. Klientom začali poskytovať aj interiérové štúdie - bytová dizajnérka vytvorí vizualizáciu nehnuteľností, ktoré sú nezariadené alebo vyžadujú rekonštrukciu. S tohtoročným nedostatkom nehnuteľností sa v RESCON vyrovnali tak, že predávali formou tichej aukcie. „Samozrejme, i nám je vždy ľúto, ak v takýchto prípadoch nevieme klientovi, ktorý v aukcii neuspeje, ponúknuť hneď ďalšiu nehnuteľnosť. A práve tu vidíme aj do budúcna priestor pre zintenzívnenie spolupráce medzi realitnými kanceláriami,“ apeluje V. Štrbáková. Maklérka odhaduje, že v roku 2018 ceny nehnuteľností už neporastú. „Ešte pred pár mesiacmi sa predalo takmer všetko a hneď, ale vyzerá to tak, že predávajúci už nie je na trhu až takým pánom situácie a kupujúci už budú pomaličky mať opäť priestor nielen si vyberať, ale aj zjednávať cenu,“ odhaduje.

Jozue Reality očakáva prísun kvalitných maklérov
Rok 2017 bol pre realitnú kanceláriu Jozue Reality z Košíc výnimočný, lebo išlo o ich prvý rok na realitnom trhu. „V roku 2017 bol náš prvý rok v realitnom biznise. Začíname, veľa vecí, informácií je pre nás nových,“ priznáva majiteľ Milan Drotár. Skúsení makléri vedia, že najdôležitejšie je vybudovať si v regióne dobré meno a fungovať na základe odporúčaní. „Kontakty sme získavali hlavne cez odporúčania od finančných sprostredkovateľov a známych,“ prezrádza. V novom roku 2018 očakáva sprísnenie podmienok zo strany bánk pri poskytovaní hypoték. „Očakávame že bude viac nehnuteľností v ponuke a hlavne dúfame, že sa nám podarí do našej realitnej kancelárie prilákať nových maklérov, u ktorých budeme dávať dôraz na kvalitu a vzdelávanie,“ dodal M. Drotár.

Mitan sa venuje novým projektom
Bratislavská realitná kancelária Mitan sa v roku 2017 zameriavala na viacero projektov. „Tento rok sa podarilo konečne ukončiť 6 rokov trvajúci proces zmien a doplnkov územného plánu v centrálnej časti bratislavského satelitu Čierna voda,“ uviedol majiteľ Michal Ružek. Tohtoročné lacné hypotekárne úvery jeho realitnej kancelárií padli vhod. „Boli sme výhradnými predajcami bytového projektu v Bratislave - Starom meste. Z tohoto dôvodu našim klientom a aj nám vyhovujú nízko nastavené úrokové sadzby,“ zdôvodnil M. Ružek. A čo prinesie nový rok? „V roku 2018 neočakávame zmenu trendu na realitnom trhu a ani nový stavebný zákon. Z dôvodu dokončovania veľkého množstva bytových projektov v Bratislave a okolí budeme musieť venovať väčšiu pozornosť práve tomuto segmentu,“ prezradil realitný odborník.

SB REALITY predávala viac ako vlani
Realitná kancelária SB REALITY sa pochválila, že sa jej v uplynulom roku darilo. „Posunuli sme sa o niečo ďalej. S nedostatkom nehnuteľností sme sa vyrovnali celkom dobre, čo sa odzrkadlilo aj na vyššej predajnosti v porovnaní s rokom 2016,“ zhodnotil maklér Branislav Sádovský. Na otázku, čo očakáva od nového roku 2018 odpovedal stručne: „Necháme sa prekvapiť.“

Zdoj: Združenie realitných kancelárií Slovenska

Realitné kancelárie, vybudujme si svoj portál!

Nepotrebujeme od vás peniaze, dokonca nemusíte byť ani členom ZRKS, stačí ak si osvojíte myšlienku, že realitné kancelárie by mali mať svoj vlastný realitný portál, kde sú ceny inzercie garantované v stanovách. Prestaneme byť závislí na dobrej vôli komerčných portálov s nestabilnou cenovou politikou a obmedzeniami v exportoch.

Chcem pomôcť!

Novinky